Toon Thijs

Mijn vaders Zult, Ún Kruisbessenjenever

Ik heb er twee gekozen vanwege vleeseters en vegetariŰrs. Het eersterecept is er een van mijn vader, wat ik verschillende keren met hem samen heb gemaakt voor Brabantse Zult. Mijn vader is het grootste gedeelte van zijn werkzaam leven "loonslager"geweest: in de herfst en winter slachten bij boeren aan huis en in het voorjaar en de zomer strooiien daken maken. Ik ben dus met vlees opgegroeid.

Mijn vaders zult (heerlijk!!)

Een halve varkenskop, tongen en zwoerd (vel) opzetten met water (niet te veel) en gaar koken. Er kunnen ook andere vleesdingen in , zoals ribbetjes of meer tongen (die maken de zult magerder). Als alles gaar is al het vlees van de botten halen en malen in een vleesmolen. Het kookvocht erbij laten. Het geheel opnieuw aan de kook brengen onder voortdurend roeren. Niet laten doorkoken! Als het geheel aan de kook is, op juiste dikte brengen door wat water bij te voegen. Als je het meteen gaat gebruiken, op smaak brengen met zout, peper en redelijk wat nootmuskaat. De warme, vloeibare zult (brei) is zo al verrukkelijk om te eten, soppend met wat brood.

Vroeger mochten we het zo bijna nooit eten omdat het dan veel te snel op was. Meestal is de hoeveelheid ook te veel om ineens op te eten. Daarom wordt de zult (zonder zout en specerijen!) in bakjes gedaan om in te vriezen. Spoel de bakjes even in koud water voordat je ze vult, dan laat naderhand de zult makkelijker los.Als je later de zult uit de vriezer wilt eten, breng het aan de kook, voeg zout, peper en nootmuskaat toe en laat het in een bakje afkoelen. Het geheel wordt dan stijf, zodat je het kunt snijden voor bijvoorbeeld broodbeleg. Eten met roggebrood, heerlijk!!!

"Liever een Big Mac"

Voor de niet-vleeseters iets anders. Een recept voor:

Kruisbessenjenever, (ook home-made)

    520 gram mooie, rode kruisbessen
    300 gram witte kandijsuiker
    1 liter Hartevelt jonge jenever

De bessen en de suiker in een pot doen, daar de jenever over gieten.Het geheel 2 tot 3 maanden op een donkere plaats wegzetten. Dan krijg je een heerlijke "fris-fruitige" jenever die zelfs gewaardeerd wordt door mensen die anders geen sterke drank drinken.

Eet en drink ze!

Toon Thijs
Krayenhofflaan 45
6541 PP Nijmegen
e-mail: :<alo@chello.nl